Ακόμη μια εβδομάδα αυξήσεων στην αγορά των δημητριακών που προορίζονται για διατροφή των ζώων και των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών καθώς οι τιμές κινήθηκαν πολύ υψηλότερα: Αραβόσιτος αύξηση USD 15 m/t, Σόγια αύξηση USD 10 m/t, Σογιάλευρο αύξηση USD 17 m/t και επίσης όλες οι ζωϊκές πρωτεϊνες αυξήθηκαν περί τα USD 20 m/t. Ακόμα και απ’ την πλευρά των δημητριακών που χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου παρατηρήθηκε αύξηση USD 10 έως 12 συνολικά.
Οι εποχές αυτές είναι δύσκολες για αυτούς που χρησιμοποιούν δημητριακούς καρπούς και πρωτεϊνούχες τροφές διότι το κόστος των πρώτων ύλών αυξάνεται κάθε εβδομάδα και οι τιμές πώλησης των προϊόντων δεν μπορούν να αυξηθούν τόσο άμεσα όσο το κόστος τους. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι αγοράζουν με CNF premium over CBOT και όχι σε φιξ τιμές – αυτό σημαίνει πως κάθε αύξηση στη τιμή των δημητριακών καρπών αυξάνει άμεσα την τιμή στον εισαγωγέα. Βέβαια η ίδια διαδικασία ισχύει και κατά την πτώση των τιμών κάτι όμως που έχουμε να δούμε αρκετές εβδομάδες.
Ακόμη πιο δύσκολα έγιναν τα γεγονότα μετά την εβδομαδιαία αναφορά του εντύπου Oil World που προβλέπει πως παγκοσμίως οι τιμές των φυτικών πρωτεϊνούχων τροφών θα αυξηθούν κατά 33/35% μέσα στους επόμενους 12 μήνες --- αυτό θα πλήξει ακόμα περισσσότερο την βιομηχανία ζωοτροφών.
Σήμερα, αρκετοί παραγωγοί που εισάγουν ζωοτροφές χάνουν χρήματα για κάθε τόννο που παράγουν καθώς οι τοπικοί κανονισμοί, τα κέντρα ελέγχου και οι δυνάμεις της αγοράς δεν τους επιτρέπουν να περάσουν το αυξημένο κόστος στους αγοραστές τους. Παρατηρείται μια μείωση στη παραγωγή ζωοτροφών καθώς είναι φθηνότερο για τους παραγωγούς ζωοτροφών, και τους πτηνοτρόφους, να μειώσουν την παραγωγή παρά να παράγουν με ζημία για κάθε τόννο της παραγωγής τους.
Την τελευταία φορά που υπήρχε παρόμοια κατάσταση μια ομάδα χωρών απαγόρευσε την εισαγωγή νωπών ορνιθίων και επέτρεψε την εισαγωγή κατεψυγμένων ορνιθίων με σκοπό να μην υπάρχει μείωση στην τοπική αγορά --- αυτό αν γίνεται σε συνεχή βάση θα έχει ζημιογόνα επίδραση στην εγχώρια παραγωγή πτηνών και τροφών ορισμένων χωρών.
Όσον αφορά τις τιμές... φαίνεται πως βρίσκονται σε συνεχή αύξηση ειδικά οι δημητριακοί καρποί και οι πρωτεϊνούχες τροφές μέχρι κάτι να συμβεί ώστε να αυξηθεί ο εφοδιασμός τους είτε να μειωθεί η ζήτητση τους.
Θα δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν ακόμα 35% υψηλότερα όπως προέβλεψε το Oil World… ελπίζουμε πως όχι.